Zo bepaal je de lengte van jouw lamp

Lengte van een lamp boven de eettafel

Je wilt natuurlijk voorkomen dat je je gezelschap aan de keuken- of eettafel niet meer kunt zien door lampen die in de weg hangen. Maar, je wilt wel voldoende licht op de tafel. Welke hoogte is geschikt? De optimale hoogte van een lamp boven een keukeneiland of eettafel is 60 tot 80 cm boven het blad. De lengte die bij jou past, hangt af van je smaak én hoe groot je bent. Neem plaats aan tafel en vraag iemand tegenover je te zitten. Pak een meetlint en meet met welke lengte jij de ander kunt zien, zonder lamp of direct licht in je blikveld. Neem dit ruim, zodat de lamp ook niet direct in je ogen schijnt.

 

Lengte van een lamp in de vide

Loop je onder de lamp door zoals in een vide, dan is de afstand vanaf de vloer van 210 cm of hoger gewenst, om een buk-gevoel te voorkomen. In een kleine vide is het vaak mooi als de langste pendel boven het plafond van de begane grond uitkomt, om een kiekeboe-effect van de langste pendel te voorkomen. Ook is het belangrijk dat de lamp boven eventuele hoge deuren uitkomt. Een touwtje kan helpen de gewenste lengte van de lamp te visualiseren.

 

Bij twijfel is het slim om een net wat langere lengte te kiezen. De lengte van onze lampen kan je zelf nog tot ongeveer 30 cm inkorten, door het extra snoer in de plafondkap te stoppen. Een elektricien kan de pendels nog verder inkorten. Pendels kunnen niet langer worden gemaakt.

 

Tips voor het meten van de juiste lengte

• Meet de gewenste lengte van plafond tot en met de onderste lamp

• De optimale hoogte van een lamp boven een keukeneiland of eettafel is 60 tot 80 cm boven het blad

• Loop je onder de lamp door, dan is een afstand vanaf de vloer van 210 cm of hoger gewenst

• Een touwtje kan helpen de gewenste lengte te visualiseren


Hulp nodig?

Kom je er niet uit? Mail of whatsapp ons een plattegrond of foto's van de situatie om samen de juiste lengte te bepalen. We denken graag met je mee.