Beste hoogte hanglamp eettafel of vide lamp bepalen

Wat is de beste hoogte voor een hanglamp? De beste hoogte van een lamp boven de eettafel? Zoek je tips voor de optimale lengte van een videlamp?

De hoogte van je lamp is belangrijk om over na te denken. Een lamp is niet alleen functioneel, het is ook sfeerbepalend. Een detail zoals de hoogte van je hanglamp, kan je qua sfeer en uitstraling best de plank mis slaan. Ik zet al mijn tips op een rij om de beste hoogte van jouw lamp te bepalen.

Hoogte lamp boven eettafel hanglamp hoogte boven de tafel

Hoogte lamp boven de eettafel

Je wilt natuurlijk voorkomen dat je je gezelschap aan de keuken- of eettafel niet meer kunt zien door lampen die in de weg hangen. Maar, je wilt wel voldoende licht op de tafel. Welke hoogte is geschikt voor jouw lamp? De optimale hoogte van een lamp boven een keukeneiland of eettafel is 60 tot 80 cm boven het blad. Zo kun je elkaar goed zien zonder lamp in je blikveld of verblindend licht op ooghoogte.

Hoogte lamp boven eettafel bepalen


Bij maatwerk lampen testen we altijd de beste hoogte voor de situatie. Bij onze klanten is dat vaak 80 cm boven de eettafel. Nederlanders zijn nu eenmaal vrij lang! Zelf de beste hoogte voor jouw lamp testen? Neem plaats aan tafel en vraag iemand tegenover je te zitten. Pak een meetlint en meet met welke afstand jij de ander kunt zien, zonder lamp of direct licht in je blikveld. Neem dit ruim, zodat de lamp ook niet direct in je ogen schijnt.

Videlamp hoogte en lengte bepalen twee verdiepingen plafond

Lengte van een lamp in de vide

Wat is de beste hoogte voor jouw videlamp? Loop je onder de lamp door, dan is de afstand vanaf de vloer van minimaal 2 meter en 10 cm of hoger gewenst, om een buk-gevoel te voorkomen. Komt de hanglamp in een trapgat te hangen met meerdere verdiepingen? In een kleine vide is het vaak mooi als de langste pendel boven het plafond van de begane grond uitkomt, om een kiekeboe-effect van een enkele pendel te voorkomen. Bij een grote videlamp kun je ook kiezen om juist meer pendels onder het plafond uit te laten komen, zodat de lamp ook vanuit andere ruimten goed kunt zien. Zorg dan dat je minimaal 3 lampen onder het plafond uit laat komen.   

Hoogte videlamp of hoog plafond bepalen tips
 

Ook is het belangrijk dat de lamp boven eventuele hoge deuren uitkomt. Je wilt niet dat het elkaar kan raken. Houd ook rekening met het lijnenspel in de ruimte, zoals met de ramen. Het is mooi als de lamp in het kader van een groot raam blijft. Zo voorkom je dat het met alle lijnen te druk wordt. Wat de perfecte lengte ook is, we maken videlampen van 3, 4, 5 of zelfs 10 meter. Twijfel je nog? Onderstaand een paar tips om de beste hoogte van je lamp te bepalen.

Videlamp hoge hal hoeveel lampen tips

Lengte lamp bij schuin plafond

Bij een lamp aan een schuin plafond kun je de pendellengtes aanpassen aan de hoek van jouw plafond. Je wilt er namelijk voor zorgen dat de lampen ondanks de schuine hoek mooi verdeeld blijven en elkaar niet raken. Met de gradenhoek van het dak kun je dit corrigeren. Dat is best een puzzel en bij maatwerk lampen dat doen wij natuurlijk voor je, zodat ook in een ruimte met een puntdak of schuin plafond jouw lamp perfect hangt. Neem hiervoor contact met ons op.

Bij twijfel is het slim om een net wat langere lengte te kiezen. De lengte van onze lampen kan je zelf nog tot ongeveer 30 cm inkorten, door het extra snoer in de plafondkap te stoppen. Een elektricien kan de pendels nog verder inkorten. Pendels kunnen niet langer worden gemaakt.

Tips voor de juiste hoogte van je lamp

• De optimale hoogte van een lamp boven een keukeneiland of eettafel is 60 tot 80 cm boven het blad

• Loop je onder de lamp door, dan is een afstand vanaf de vloer van 210 cm of hoger gewenst

• Een touwtje kan helpen de gewenste lengte van de lamp te visualiseren.

• Bij aanschaf van een hanglamp is het slim om een net wat langere lengte te kiezen. De lengte van de meeste lampen kan je zelf nog inkorten, door het extra snoer in de plafondkap te stoppen. Pendels kunnen niet langer worden gemaakt.

• Is de lamp op locatie niet makkelijk te verstellen, bijvoorbeeld omdat de lamp hoog in een vide hangt? Dan werkt het fijn als de lamp bij levering al helemaal klopt met jouw plafondhoogte en situatie.

Hulp nodig?

Kom je er niet helemaal uit? Mail of whatsapp een plattegrond of foto's om samen de juiste lengte voor jouw lamp te bepalen. We denken graag met je mee.