lichtplan maken tips en voorbeelden - hoe zelf een goed lichtplan maken voor de woonkamer, keuken, nieuwbouw of verbouwing

Verlichting is ontzettend belangrijk als je een woning wilt omtoveren tot iets bijzonders. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw interieur écht opvalt? De sleutel ligt in het maken van een goed lichtplan. In dit blog deel ik 4 praktische tips om het maximale uit je lichtplan te halen.

Of je nu een lichtplan maakt voor je woonkamer, keuken, nieuwbouw of omdat je net je huis hebt verbouwd, het maken van een gedetailleerd lichtplan is belangrijk. Een goed lichtplan zorgt voor de juiste sfeer en functionaliteit. Het transformeert de uitstraling van je ruimte.

Tip 1: Ken de functie en sfeer van je ruimte

Om te beginnen is het belangrijk om de functie en gewenste sfeer van je ruimte te bepalen. Stel jezelf de vraag: wordt de ruimte gebruikt als een gezellige woonkamer of een bruisende keuken? Elke functie vraagt om een andere benadering van verlichting. Bepaal de activiteit die plaatsvindt en welke stemming je wilt creëren. Wil je een intieme sfeer of juist een heldere en levendig? In een keuken of bij het lezen heb je veel en wit licht nodig, terwijl je in een knus hoekje een lampje met warmer licht plaatst. Door hier rekening mee te houden, leg je een stevige basis voor je lichtplan.

Lichtplan plattegrond voorbeeld lichtplan maken - lampen intekenen plattegrond

Tip 2: Werk met verschillende hoogtes

Door het toevoegen van hoogteverschillen aan je lichtplan, breng je een spannend element aan je interieur. Het gebruik van licht in meerdere lagen voegt contrast, speelsheid en diepte toe aan je interieur. Je ruimte wordt daardoor niet op dezelfde manier verlicht, wat zorgt voor meer spanning en sfeer. Naast praktische spots, die vanuit het plafond schijnen, wil je misschien ook wel een prachtige eyecatcher als onderdeel van je interieur. Zoals een mooie hanglamp of wandlamp. Extra tip: hang een wandlamp op ooghoogte op 170 tot 180 cm hoogte aan de muur. Dit doe je zodat het licht niet recht in je ogen schijnt en je de lamp het beste ziet bij binnenkomst.

Maar vergeet in je lichtplan ook de vloer niet. Door de vloer op een creatieve manier te verlichten, bijvoorbeeld met een subtiel spotje onder een plant, creëer je een theatereffect en breng je spanning in de ruimte. Het doel is namelijk om je ruimte niet alleen praktisch, maar ook sfeervol te verlichten, zodat het gevoel van kilte en ongezelligheid verdwijnt. Het uitlichten van een mooie plant of stenen muur vanaf de vloer is daar een ideale manier voor.

Lichtadvies voor lichtplan woning - tip plaats lamp op verschillende hoogtes - lamp interieur tip

Tip 3: Combineren van veelzijdige verlichting: diffuus, direct en indirect

Door diffuus, direct en indirect licht te combineren, creëer je dynamische en veelzijdige verlichting in je ruimte. Diffuus licht zorgt voor een zachte en gelijkmatige verlichting zonder harde schaduwen. Bijvoorbeeld een lamp met een lampenkap of opaal wit glas. Direct licht accentueert specifieke gebieden of objecten. Indirect licht, dat via oppervlakken zoals muren en plafonds wordt weerkaatst, voegt een subtiele en sfeervolle gloed toe aan je ruimte.

Het combineren van diffuus, direct en indirect licht in je lichtplan geeft je de flexibiliteit om de verlichting aan te passen aan verschillende activiteiten en stemmingen, zoals een gezellige avond met vrienden, een productieve werksessie of ontspannen lezen. Maar het creëert ook visuele diepte in je interieur.

Lichtadvies lichttypen woning - gebruik diffuus, direct en indirect licht - verlichting tips lichtplan woning

Tip 4: Experimenteer met lichtkleur en dimmers

Verlichting draait niet alleen om de hoeveelheid lampen, maar ook om de kleur en intensiteit ervan. Experimenteer met verschillende lichtkleuren om de gewenste sfeer te creëren. Warmere tinten vormen een knusse en intieme ambiance, terwijl koelere tinten modern en functioneler zijn. Daarnaast zijn dimmers je beste vriend als het gaat om flexibiliteit in verlichting. Dimmers stellen je in staat om de lichtintensiteit aan te passen aan de behoeften van het moment. Combineer verschillende lichtkleuren en dimniveaus om de perfecte sfeer in jouw ruimte te creëren.

Let wel op dat het contrast tussen lichtkleuren niet te groot wordt. De kleurtemperatuur van licht wordt aangeduid met de eenheid Kelvin. Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe 'kouder' en 'witter' de kleur. Een witte lichtkleur van 3000 kelvin naast een extra warm sfeerlampje van 1900 kelvin is niet mooi bij elkaar. Gebruik liever een warmwitte kleur van 2700 kelvin in functionele ruimtes zoals de keuken en kies voor een gezellig lampje van 2200 kelvin in de zithoek.

Bonustip: Verbeter je kijkervaring met een lampje naast de tv

Plaats een klein, dimbaar lampje naast je tv om het contrast tussen de tv en de muur te minimaliseren. Hierdoor belast je je ogen minder tijdens het tv-kijken en het maakt een avondje op de bank meteen gezelliger. Kies voor een lampje waar je niet rechtstreeks in kijkt, zoals een mooi wit glazen bolletje met dimfunctie. Dit zorgt voor een gezellige en comfortabele sfeer, en het is ook prettig voor je ogen.

Lichtadvies lamp naast TV voor sfeer en goed voor je ogen

Lichtplan tips

Zoals je leest, houd je bij het opstellen van een lichtplan rekening met allerlei verschillende factoren om ervoor te zorgen dat het lichtplan goed in elkaar zit. Zoals de functie van de ruimte, de hoeveelheid natuurlijk licht, de gewenste sfeer, de kleuren en materialen die je gebruikt en natuurlijk jouw persoonlijke behoeften en voorkeuren. Het draait allemaal om het vinden van de juiste balans om uiteindelijk een betoverende sfeer te creëren.

Hulp nodig bij het opstellen van je lichtplan?

Met de tips uit dit blog ben jij klaar om je woonkamer, keuken of hal te laten stralen. Ga aan de slag, laat je creativiteit de vrije loop en ontdek de magie van verlichting. Heb je meer tips nodig bij het maken van jouw lichtplan of wil je je lichtplan laten maken door een expert? Wij helpen je graag op weg naar een betoverende sfeer in jouw woonkamer, hal of werkkamer.

Lichtplan laten maken Rotterdam - Lichtadvies en lichtplannen voor nieuwbouw of verbouwing woning - The Lamp Lab

Handige links

Neem contact met ons op

Lichtplan laten maken door The Lamp Lab

Of krijg lichtadvies in een lichtplan brainstormsessie van 2,5 uur

Bewaar dit op Pinterest

Wil je dit blog met tips over lichtplannen makkelijk terugvinden om later nog eens te lezen? Bewaar onderstaande foto dan op Pinterest! Dan kom je met één klik bij deze blog terug.

Lichtplan maken tips - advies en voorbeelden lichtplannen maken voor nieuwbouwwoning of verbouwing woning